@liefsbarbara
De creatieve reisleidster

Laat de talenten uit je sokken bloeien!

Doen waar je goed in bent, daar houd ik van. Jaren geleden zag ik een filmpje van een bekende spreekster die aan haar man vroeg: ‘waar ben jij niet goed in’? De man dacht even na en zei: ‘ik zou het niet weten, daar ligt niet mijn focus. Mijn focus ligt bij de dingen die ik goed kan en die dingen wil ik nog beter kunnen’. Wauw! Wat een mooi perspectief. Je focussen op de dingen waar je goed in bent om daar vervolgens nog beter in te worden.

Hoe doe je dat? Je alleen focussen op de dingen waar je goed in bent. Natuurlijk zijn we in het leven ook bezig met de dingen waar we minder goed in zijn om zo ons leven te verbeteren. Is plannen niet je ding, dat kan. Toch is het fijn om er iets handiger in te worden al je drie kinderen hebt die op 3 verschillende sporten, wekelijkse muzieklessen en de jeugdgroep van de kerk zitten. Maar het streven naar een expert worden in plannen is dan niet aan jouw besteed en zal alleen maar frustreren. Ik denk ook niet dat hij dit soort ‘dingen’ bedoelde.

Ben jij iemand met 15 hobby’s? Ik wel als ik eerlijk ben. Ik vind gewoon veel dingen leuk. Dit zorgt er soms wel voor dat ik niet in alle 15 hobby’s kan uitblinken. En daar zit de kern van het verhaal. Je tijd kan je maar één keer uitbesteden. Wees wijs met je focus en je tijd. Waar ben jij echt goed in? Welk talent onderscheid jou van andere mensen. Natuurlijk zijn er altijd mensen beter dan jij. Dat is gewoon zo. Vet irritant eigenlijk. Maar met welk talent (of talenten) ben jij gezegend? Wat investeer je daarin? Tijd? Geld? Focus? Frustratie? Ambitie? Passie? Zet jij je talenten in om de wereld een stukje mooier te maken? Daar draait het toch om in dit leven?

Soms moeten we de discipline om te groeien in onze talenten uit onze tenen halen. Helemaal als je zo ongedisciplineerd bent als ik. Ik ben zo iemand die heel slecht dingen kan afmaken. Ik start vaak enthousiast, maar na een tijdje is het enthousiasme er een beetje van af en komt het aan op doorzetten en discipline. Veel zaken stranden bij mij op dat punt. Daar waar ik heel enthousiast begin met elke ochtend om zes uur opstaan en stille tijd houden, druk ik een paar weken later toch nog een keer op snooze. Ik sus mezelf met gedachten als: ‘onze jongste had een enge droom en ik ben er een uur uit geweest. Ik mag echt nog wel even tien minuten langer slapen.

Moet je dan altijd maar streng zijn voor jezelf? Nee, maar soms is dat wel wat discipline van je vraagt. Daarnaast heeft het ook te maken met realistische doelen voor jezelf stellen. Om zes uur opstaan was misschien realistisch toen je nog geen kinderen had. Nu je kinderen hebt die vanaf zes uur elke kraak in de vloer horen en jij met tien kilo zwaarder niet meer zo stil bent als een ninja… tja, is het dan realistisch om te verwachten dat je dan in stilte, alleen een uur stille tijd kan houden?

Discipline is de tussenfase die zich bevindt tussen passie en toewijding. Om toegewijd te zijn aan de talenten die God je gegeven heeft, is passie niet genoeg. Discipline zal nodig zijn om toegewijd te blijven. Niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk om een passievol leven te leiden. En dat is toch wat we willen?

Hoe toegewijd aan jouw talenten ben jij? Groeien de bloemen uit je sokken of komt het soms bij jou de neus uit? Weet je waar je goed in bent? Investeer je in je talenten? Focus jij je op de talenten die jij hebt gekregen of zit je op een timmerclub terwijl je helemaal niet houdt van timmeren en er ook niet goed in bent?

Zijn talenten zijn onderdeel van wie jij bent. Ik wil je daarom aanmoedigen om te investeren in je talenten. Om de ‘discipline-stap’ niet over te slaan. Om te genieten van de dingen waar je goed in bent (of om te ontdekken waar je goed in bent). Maak de wereld een stukje mooier met jouw talenten. Dat is één van de redenen waarom jij geschapen bent voor een tijd als deze!

Liefs Barbara

Share this post