Uncategorized

Dit ben ik – lekker puh!

Het is toch niet te geloven, de derde blog van deze week. Op de één of andere manier ontstaat er weer een beetje ruimte in mijn hoofd. Dat komt ook misschien omdat ik er iets meer aan toegegeven heb, dat ik hier en daar een beetje hulp nodig heb. Gewoon voor mijn eigen rust. Het voelt zo stom om dan te zeggen, dat je eigen kind – even te veel is. En dat terwijl ik een ontzettend leuk kind heb. En zij is niet te veel… maar de verantwoordelijkheid, de verwachtingen die ik mezelf opleg en mijn klachten rondom de zwangerschap, zijn gewoon niet helemaal een lekker combi deze dagen. Dus speelt ze wat vaker even ergens anders, kijken we wat vaker tv en probeer ik de momenten die we samen hebben – zo speciaal mogelijk te maken.

Gisteren regelde mijn man dat Saar vanmorgen even bij oma mocht spelen. Super lief (en handig, want zo kan hij ook rustig verder klussen 😉 ). En ik merk meteen dat zo’n ochtendje me tot van alles inspireert. Toen we nog geen kids hadden, bracht ik het liefst de vrije ochtenden door in bed. Koffietjes drinken, schrijven, lezen, muziek luisteren. Dat heeft nu toch een beetje een andere invulling gekregen. Ergens moet ik dan een compromis sluiten. Wil ik wat langer in bed blijven (want die vroege vogel van ons is soms om 06:15 uur AAN), dan zit ik niet met mijn journal in bed, maar met een boek of puzzel van Saar, juf Roos te luisteren. Nou ben ik echt een ochtendmens, maar juf Roos voor 10 uur is voor niemand leuk…

Maar vanochtend kon het even op mijn manier. De afgelopen weken probeer ik mijn momentje te hebben voor dat het hele huis wakker wordt. En dat betekend tussen 06:15-06:30 uur eruit, als een ninja naar beneden sluipen en daar op de bank even lezen en schrijven met een glas optimelk (de waterkoker klinkt alsof die snipverkouden is en maakt met het lawaai de hele buurt wakker). Maar goed, deze ochtend… kon ik lekker op mijn gemak, in bed, muziek luisteren, bijbel lezen en schrijven en dat was heerlijk. Ook nu (om 11:42 uur), zit ik nog steeds in mijn pj. En wat is dat heerlijk! Ik heb meteen weer ruimte in mijn hoofd voor een blog, net al even contact gehad met een vriendin/studiegenoot over een aantal ideetjes voor een tof event en door de muziek die ik luister ben ik weer helemaal klaar voor optreden, producties uitwerken en te gekke liedjes schrijven.

Deze ‘frisse lucht’, was precies wat ik even nodig had en het geeft me energie om er weer wat van te maken. De afgelopen maanden heb ik mogen leren dat het zo belangrijk is om deze momenten voor jezelf in te plannen. Helemaal als je een beetje lijkt op mij. Ik functioneer goed als ik veel kan doen, lekkere resultaten binnen haal (meetbaar zeg maar, zoals reacties en applaus) en mijn eigen ding mag doen. Daar krijg ik voldoening uit, voel ik me goed bij en het geeft me energie. En dat is niet egoïstisch, maar dat ben ik gewoon. Dat dit bij mij hoort, gaf me echt een soort van bevrijding. Bevrijding van schuldgevoelens. Dat het helemaal dik in orde is als ik van een ochtendje alleen meer oplaad, dan van een ochtendje met familie vrienden. Dat maakt mij niet anti-sociaal (nou ja soms een beetje 😉 ), maar dat maakt mij – mij. Zo ontdekte ik ook dat ik met mensen zijn waar ik me niet helemaal vrij voel om mezelf te zijn, me vreselijk veel energie kost. En dat het voor mij soms beter is, om dan even niet naar dat soort (verplichte) activiteiten te gaan. En door dat ik daar af en toe voor kies en tijd voor dit soort ochtenden inplan, heb ik ook automatisch meer energie voor mijn prachtige gezin, vrienden, het huishouden en werk.

Door mezelf ook in dit soort dingen meer en meer te omarmen, kan ik veel beter genieten van de dagen. Natuurlijk is het soms lastig dat ik door de fysieke beperkingen die ik ervaar, niet altijd een voldaan gevoel heb aan het eind van de dag. Want er zijn genoeg dagen dat het me niet lukt om veel te doen, ik niet nieuwe ideeën heb of energie heb om wat met die ideeën te doen en ik niet applaus krijg voor wat ik eventueel wel gedaan heb. Op die dagen probeer ik dan kracht en energie te halen uit de eerder dagen/momenten waarin me wel voldaan voelde. Ook het uitkijken naar een momentje voor mezelf of iets waar ik van oplaad, helpt me. En ik blijf me vasthouden aan de hoop dat het echt allemaal weer anders wordt. Want de optredens (onderander met Op en Top vrouw), die nu wegens covid allemaal op hun gat liggen, mis ik enorm!

Ik vind het enorm bijzonder dat we allemaal zo uniek zijn individueel. Daar mogen we onwijs trots op zijn. En als we van elkaar een beetje weten wat bij onze persoonlijkheid past en waar wij van opladen, kan dat super veel inzicht geven en je vriendschap of band verdiepen. Eigenzinnig als ik ben, horen sommige dingen van nature bij mij. Dat besef alleen al, helpt me enorm. En geeft me soms ook een excuus om even flink fel te zijn, te drammen of te snel dingen te beslissen (want dat hoort ook bij mij) ….

Ik denk dat wij als mama’s/vrouwen snel vergeten wie we zijn of wat bij ons hoort, buiten ons gezin, verplichtingen en de verschillende rollen die we vervullen. En als we dan ook nog mensen in onze directe omgeving hebben die dingen juist helemaal anders zouden doen en je al snel egoïstisch vinden als je even voor jezelf kiest… snap ik dat we onszelf vergeten. ZO ZONDE! Ben jij iemand die ook oplaadt van momenten alleen? Zorg dat je kids af en toe even ergens anders zijn, of ga een weekend alleen in een hutje op de high (staat op mijn bucketlist). Ben jij dol op zingen? Ga bij een koor of neem zangles! Heb jij altijd al die ene studie willen doen? GA! Je zult zien dan het je juist energie geeft naast je gezin. En dat er zoveel mogelijk is. Je hoeft niet je eigen leven op een laag pitje te zetten. En heb jij hier heel bewust voor gekozen omdat je juist energie krijgt om alles voor je gezin te doen – ook helemaal prima! Maar luister naar je hart. Zet je eigen dromen niet ‘ on hold’. Want ook ‘later’, heeft weer genoeg excuses om het alsnog niet op te pakken. En jouw gezin, jouw kids – zijn onderdeel van jou roeping/toekomst/dromen.

Nou mijn kind komt zo weer thuis, dus ik huis mezelf maar eens in de kleren en sluit af met: JIJ bent een topper! GA ervoor! DROOM en DOE!

liefs Barbara

Ontvang je graag hulp of begeleiding bij de zoektocht naar je dromen, roepingen of wil je graag een andere kant op met je werk? Neem een kijkje bij de verschillende coachings-trajecten, misschien zit er iets bij voor JOU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *