@liefsbarbara
(Moeder)Leven

Hoe zit het met jouw ‘inner-aso’?

Hoe zit het met jouw ‘inner-aso’?

Ben jij wel eens gewoon lekker aso? Persoonlijk denk ik dat we allemaal wel een beetje ‘aso’ in ons hebben, maar sommige van ons zijn gewoon veel te keurig om die ‘aso’ er even lekker uit te laten komen. Ik geef meteen toe… ik ben redelijk aso. No shame… nou ja tenminste niet bij mij… mijn omgeving ervaart dat misschien anders 😉

Eigenaardig is ‘my middle name’. Wat misschien een aantal in mijn omgeving als ‘aso’ zien, zie ik als totaal iets anders. Zo leverde ik mijn dochter met een half besmeurde yogurt-mond af bij het kinderdagverblijf. ‘Aso’ voor de één, ik noem het gewoon ‘haast’. Ook ga ik bij een verjaardag meteen zitten. Daar waar andere keurig de hele meute langsgaan en netjes een handje geven en zelfs de buurvrouw feliciteren met jouw vader…. doe ik een zwaai, zeg netjes: ‘gefeliciteerd allemaal’, en ga weer zitten. Natuurlijk feliciteer ik de jarige wel persoonlijk hè.

Waar mensen altijd van staan te kijken is dat ik gerust koffie en thee vraag. En dan bedoel ik tegelijkertijd. Want tja koffie doe ik voor de lekker en thee voor de dorst. Mijn vriendinnen kijken er niet meer raar van op. Maar ik zie Joël nog wel eens betrekken als ik het ergens vraag waar we voor het eerst zijn. En weet je wat eigenlijk hartstikke knap is? Het lukt me ook nog om ze allebei warm op te drinken.

Weetje wie bij mij misschien nog wel het meest ‘aso’ is? Mijn gezicht…. Ik kan dus niet verbloemen als ik het ergens niet mee eens ben, of je gewoon ronduit idioot vindt als je wat tegen mij zegt wat nergens op slaat. Geloof me… op deze eigenschap ben ik minder trots hoor. Mijn gezicht spreekt voor mij…. Daar waar mijn woorden soms subtiel kunnen vertellen dat ik het niet helemaal met je eens bent, scheld mijn gezicht je uit voor sukkel. Nou leer ik steeds beter te luisteren zonder oordeel. En ik moet zeggen, mijn gezicht gaat daar aardig in mee.

Ik heb ook al wel in de gaten dat het ‘aso’ misschien wel een beetje genetisch is. Zo staat mijn dochter gerust te schudden met haar billen en zingt ze eigengemaakte liedjes over poep en plas. Jij noemt dat misschien ‘aso’, mijn man noemt dat: ‘kind van dr moeder’, ik noem dat gewoon artistiek vrij. En ik hoop dat ze altijd zo blijft. (Als is het misschien wel een beetje raar als ze als 15jarige zelfgemaakt liedjes over poep en plas zingt.)

Zelf heb ik twee zussen. Ze zijn allebei een stukje ouder dan ik. Vooral de oudste (Marieke), die kan er wat van. Het persoonlijke ‘aso’ is bij haar groot (ik vind het heerlijk) en het mooiste is nog dat ze er zich totaal niks van aan trekt. Daar waar ik soms nog wel eens schrik van mijn gedrag, doet zij het met totale overtuiging. Prachtig vind ik dat. Echt genieten. Zo liet ze afgelopen verjaardag trots aan iedere bezoeker haar nieuw gekochte corrigerende onderbroek zien… hilarisch toch! Soms dan flapt er bij mij iets uit en dan denk ik ‘zo… dit is mijn inner-marieke die naar boven komt’. Jaren geleden deden we thuis een potje scrabble. Marieke dacht het een beetje hip te maken (en vooral mij te plagen als preutse twintiger), door er ‘vieze woorden scrabble’, van te maken. Haar oudste zoon deed ook mee. Ik denk toen een jaar of 8/10. Hij bedacht ook een heel vies wordt… TIETEN… We keurde het goed.

Eigenlijk ben ik best trots op mijn inner-aso. Want soms is het heerlijk om gewoon even lekker aso te doen. En dan bedoel ik natuurlijk niet de onfatsoenlijke ‘aso’, die anderen kwetst en gewoon dom doen om het dom doen. Nee ik bedoel dan wel de variant met een enigszins fatsoenlijk randje. Gewoon toch een licht kadertje waar je dan binnen blijft.

Ik zou niet zijn wie ik ben, als ik niet af en toe (oké, best vaak) even gewoon lekker eigenaardig deed en mijn inner-aso even de ruimte liet. Ik zou niet de gezellige moeder zijn die ik nu ben, de gekke vrouw, de grappige vriendin of de cabaretière binnen op en top vrouw. Door die inner-aso, ontstaan de leukste liedjes en de mooiste anekdotes met mijn dochter, man, vriendinnen en familie.

Hoe zit het met jou ‘inner-aso’? Voel jij je ‘eigen genoeg’ om deze af en toe (of regelmatig) even lekker naar buiten te laten komen. Misschien is het woord ‘aso’ eigenlijk niet het juiste woord, en moet je het meer zien als ‘grappenmaker’. Gewoon even lekker gek doen, je eigen ‘normaal bepalen’, tegen de stroom in zwemmen, even doen waar jezelf zin in hebt. Dat…

Let it out girl! Anders wordt de wereld veel te serieus 😉

Liefs Barbara

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.